7 τρόποι που ένας NLP Coach μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε

 
 

Γεια σας,

Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι ξεκάθαροι για το τι είναι το coaching, άλλοι δεν ξέρουν για το τι είναι, και άλλοι, στην περίπτωση που καταλάβουν τι είναι, δεν είναι σίγουροι για το πώς θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει πώς ένας Coach μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε, να ξεπεράσετε τα εμπόδια ή να γίνετε καλύτεροι.

Πότε χρειάζεστε Coaching ή πότε θα μπορούσε ένας Coach να σας βοηθήσει;

  1. Καλείς έναν Coach όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις

Μπορεί να μην είστε σε αυτή τη φάση, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν σε αυτό το παράδειγμα για χρόνια. Ένας Coach είναι χρήσιμος σε αυτή την κατάσταση γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θέλετε πραγματικά, τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς, πώς θέλετε να αλλάξει η ζωή σας και πού βρίσκεστε στη ζωή σας.

Γίνεστε πιο ξεκάθαροι για το τι πραγματικά χρειάζεστε και τι θέλετε σε αυτό το στάδιο.

Είστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο αυτή τη στιγμή εάν είστε μπερδεμένοι. Συνήθως χρειάζονται δύο ή τρεις συνεδρίες για να αποκτήσετε αυτή τη σαφήνεια, αλλά μπορείτε να το κάνετε μία φορά το χρόνο για να επαναφέρετε τους στόχους, να τους καθορίσετε και άλλα πράγματα.

  1. Απευθύνεσαι στο coaching όταν ξέρεις τι θέλεις, αλλά δεν είσαι σίγουρος για τον δρόμο που θα ακολουθήσεις

Για να φτάσετε σε αυτό το στάδιο του Coaching δεν είναι απαραίτητο να περάσετε από το πρώτο. Μπορεί να ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, αλλά να είστε μπερδεμένοι σχετικά με τα μονοπάτια να ακολουθήσετε.

Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο να μην ξέρετε πώς να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι, αλλά μάλλον ποιο μονοπάτι να ακολουθήσετε, είτε μιλάμε για business coaching είτε για life coaching.

Σε αυτό το στάδιο ένας Coach θα σας υποστηρίξει για να διευκρινίσετε τις επιλογές σας, να δημιουργήσετε νέες επιλογές και να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς. Εσείς επιλέγετε το μονοπάτι, όχι ο Coach Φαίνεται απλό, αλλά ίσως έχετε βιώσει αυτήν την κατάσταση και έχετε κολλήσει στην «αναποφασιστικότητα» για μέρες, εβδομάδες, μήνες, μερικές φορές και χρόνια.

  1. Γνωρίζετε τον δρόμο που θέλετε να ακολουθήσετε και ένας Coach σας υποστηρίζει στο να κάνετε ένα σχέδιο!

Μόλις μάθετε τον προορισμό σας και το μονοπάτι σας είναι ξεκάθαρο, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Ένας καλός Coach  σας βοηθά να καθορίσετε το σχέδιό σας, να καθορίσετε τα βήματα δράσης σας, να εκτιμήσετε τους κινδύνους, να εκτιμήσετε τους χρόνους υλοποίησης ή πιθανά εμπόδια. 

Είναι σημαντικό σε αυτό το σχέδιο να γνωρίζετε τον ρόλο που πρέπει να αναλάβετε, τις ευθύνες σας και τους εσωτερικούς και εξωτερικούς πόρους στους οποίους έχετε ή μπορείτε να έχετε πρόσβαση.

  1. Ξέρεις τι να κάνεις, αλλά απλά δεν το κάνεις!

Αυτό το στάδιο είναι ίσως ένα από τα πιο περίπλοκα στάδια που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ξέρεις τι να κάνεις και να κάνεις αυτό που ξέρεις.

Πόσες φορές ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αλλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν το κάνεις και το χρονοτριβείς;

Υπάρχουν αναβολές μιας ημέρας, αναβολές μηνών ή ετών. Όσο πιο λεπτή είναι η κατάσταση, τόσο πιο πιθανή γίνεται η αναβλητικότητα, και ακόμα κι αν γνωρίζετε ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνετε, δεν ενεργείτε ανάλογα.

Σε αυτό το σημείο ο Coach έχει ένα δύσκολο έργο, αλλά το δικό σου ως πελάτη είναι ακόμα πιο δύσκολο. Μέσα από μια διερευνητική προσέγγιση, σε αυτό το στάδιο, ζυγίζετε, αξιολογείτε, εξερευνάτε και συνειδητοποιείτε πράγματα που θα σας κινήσουν προς την κατεύθυνση που θέλετε. Μερικές φορές σου λείπει στρατηγική, μερικές φορές φοβάσαι την αποτυχία, μερικές φορές εκδηλώνεται ένας φόβος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

  1. Fitness Coaching για δράση!

Αυτό το στάδιο είναι όπου πηγαίνετε στον Coach όπως και στο γυμναστήριο, δηλαδή για συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι έχεις περάσει τα 4 παραπάνω στάδια και ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, ξέρεις πώς, έχεις σχέδιο και έχεις αναλάβει δράση.

Τώρα απλώς βελτιστοποιείς, βρίσκεις καλύτερους τρόπους, επαναπροσδιορίζεις στόχους, παρακολουθείς την πρόοδο, δομείς τις δραστηριότητές σου.

Αν και θα φαινόταν απίστευτο, ακόμη και σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο το coaching ασκείται σε αυτό το στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, κινούμαστε και προς την προσμονή, προς την πρόληψη προβλημάτων, προς τα διδάγματα από τα λάθη πολύ γρήγορα.

Αφενός τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια όπως λένε και αφετέρου βελτιστοποιείται αυτό που ήδη υπάρχει.

  1. Μπλοκάρισμα, μια από τις πιο συχνές καταστάσεις στο coaching.

Η στασιμότητα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε προηγούμενα στάδια με τη μία ή την άλλη μορφή. Αν ακούτε τον εαυτό σας να λέει πράγματα όπως “Έχω κολλήσει” αισθάνομαι κολλημένος, είμαι σε ένα λούκι, σημαίνει “είσαι σε ένα λούκι” Από τα λούκια μπορείτε να βγείτε μόνοι, με τη βοήθεια ενός φίλου ή με τη βοήθεια ενός Coach.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας Coach θα σε βγάλει από το μπλοκάρισμα, εξαρτάται και από το αν θέλεις να βγεις. Με τη βοήθεια ενός Coach, θα μάθετε γιατί βρίσκεστε σε αυτό το μπλοκάρισμα και ποιες βιώσιμες επιλογές έχετε διαθέσιμες για να βγείτε από αυτό.

  1. Κάτι λείπει… αυτό που μόνο το coaching μπορεί να με βοηθήσει να μάθω

Έχετε βιώσει ποτέ μια στιγμή στη ζωή, στην προσωπική σας σχέση, στην καριέρα ή στα επαγγελματικά σας που «κάτι λείπει»;. Θεωρητικά, όλα φαίνονται καλά και ωραία, αλλά κάτι φαίνεται να λείπει.

Δεν ξέρετε τι λείπει, άλλοτε έχετε μια ιδέα, άλλοτε όχι. Είναι διαφορετικό από τη σύγχυση γιατί δεν είστε μπερδεμένοι, απλά αισθάνεστε κάτι ανεκπλήρωτο ή δυστυχισμένοι χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Ένας Coach μπορεί επίσης να σας βοηθήσει

Διαβάζοντας τα παραπάνω, θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες Coach, σε ποιο στάδιο είσαι αυτήν την στιγμή; Που θα ήθελες να είσαι πραγματικά; Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις;

Απλός επικοινώνησε για να μάθεις πώς να το καταφέρεις αυτό.

Στην Επιτυχία σας!

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα  στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Ψυχοθεραπευτής (EAP), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (ΕΕΣ) πιστοποιημένος εκπαιδευτής Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), Coaching, Υπνοθεραπείας και Σεμιναρίων Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Κατέχει πτυχίο στην Εγκληματολογία και μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Υγείας. Είναι  πρόεδρος του Συνδέσμου Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από την ΑνΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου) και προσφέρει εταιρικές λύσεις και εκπαιδεύσεις. Προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο σε ατομικά ραντεβού όσο και σε ομαδικά χρησιμοποιώντας Γνωσιακή Συμβουλευτική Υπνοθεραπεία και Ν.Γ.Π μια Γνωστική – Πελατοκεντρική Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Στόχος του είναι κάθε πελάτης και μαθητής του να πάρει εφόδια, τεχνικές και γνώσεις για να αλλάξει την ζωή του. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα Tel: +357 70005750  Email: soleastrainingsolutions@gmail.com   Website: www.soleas.eu