Dr. Milton H. Erickson: Ο Πατέρας της Σύγχρονης Υπνοθεραπείας και του NLP;

 
 

O Milton Erickson  (5 Δεκεμβρίου 1901 – 25 Μαρτίου 1980) θεωρείται από πολλούς, ως ο πατέρας της σύγχρονης υπνοθεραπείας. Ήταν ένας Αμερικανός ψυχίατρος και ψυχολόγος, ο οποίος έφερε την ύπνωση στην προσοχή της ιατρικής και ψυχολογικής κοινότητας.

Ο Erickson ήταν ένα ιατρικό αξιοπερίεργο, χάρη στο γεγονός ότι ο ίδιος πέρασε τις 2 από τις 3 πιθανές πτυχές της πολιομυελίτιδας, σε διάφορα σημεία της ζωής του. Η πρώτη ήταν όταν ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η ασθένεια πήρε μια τέτοια τροπή, που ο γιατρός του δεν πίστευε ότι θα επιβιώσει.

Αργότερα, λένε ότι ο ίδιος ο Erickson, είπε ότι «δεν θα έπρεπε να το πει αυτό, θα αναστατώσει τη μητέρα μου.» Ζήτησε από  τη μητέρα του να μετακινήσει τον καθρέφτη της, έτσι ώστε να μπορούσε να βλέπει έξω, μέσω του καθρέφτη. Μετά που ο Erickson είδε την ανατολή του ηλίου, έπεσε σε κώμα για 3 ημέρες.

Αναφέρω αυτή την ιστορία, γιατί, όταν τελικά επέστρεψε, έπρεπε να μάθει να περπατάει και να μιλάει και πάλι, το οποίο και πέτυχε με την παρατήρηση των ανθρώπων γύρω του. Λόγω αυτής της πρόωρης εμπειρίας, πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε, ότι ο Erickson ήταν πρωταθλητής της παρατήρησης. Λέγεται ότι μπορούσε να ρυθμίσει το υπνωτικό του έργο, παρακολουθώντας τον παλμό μίας μικρής φλέβας στο πλάι του κεφαλιού ενός πελάτη.

Ο Erickson ήταν τόσο εξειδικευμένος Υπνοθεραπευτής, καθώς και ψυχίατρος. Και ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ήταν πρωτοπόρος του επαγγέλματός του, διαφωνώ με πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη «λατρεία του Erickson”. Οι επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν για τις τεχνικές του έχουν έναν πλούτο βιβλίων για να επιλέξουν, τα οποία  κυμαίνονται από βιβλία που γράφτηκαν από ή για τον Erickson, εκείνα που γράφτηκαν από τους μαθητές του Erickson, και εκείνα που γράφονται από ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με τον Erickson, αλλά νομίζουν ότι έχουν μια καλή ιδέα για το ποιος και τι ήταν.

Υπάρχουν ιστορίες που κάποιος θα μπορούσε να οδηγηθεί στην σκέψη ότι ο Erickson ήταν ο μεγαλύτερος θεραπευτής της γενιάς του και όχι μόνο. Ως υπνωτιστές, γνωρίζουμε ότι η ασυνείδητη αλλαγή συμβαίνει σε μια στιγμή και τα πάντα που προηγούνται αυτής της αλλαγής είναι τελετουργικό. Φαίνεται ότι οι περισσότερες από τις επιτυχίες του Erickson ήταν στιγμιαίες. Επίσης, ως εκπαιδευτής, πιστεύω ότι οι μαθητές μου έχουν να μάθουν τόσο από τα λάθη μου, όσο και από τις επιτυχίες μου. Υπάρχουν δυστυχώς, πολύ λίγα γραμμένα σχετικά με τις αποτυχίες  του Erickson.

Έχω προσδιορίσει τρία βασικά συστατικά που διακρίνουν το έργο του Erickson. Αυτά είναι:
Utilisation: Αυτή είναι η ιδέα της χρησιμοποίησης των πάντων -οτιδήποτε ο/η πελάτης φέρνει μαζί του/της στη συνεδρία.
Subtlety of Language: Αυτή είναι η χρήση των 19 ειδικών γλωσσικών πρότυπων, που ο Erickson χρησιμοποιούσε  στην επαγωγή και την εμβάθυνση της υπνωτικής κατάστασης.
Metaphors: Η ιδέα της σύνδεσης και ακολούθως της οδήγησης του πελάτη μέσα από την πλοκή μιας ιστορίας ειδικά σχεδιασμένης, για να τον βοηθήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του που αυτός/αυτή είναι και όπου αυτός/αυτή θέλει να πάει.

Αυτά τα στοιχεία, όπως και πολλά άλλα, τα διδάσκουμε στα μαθήματα Υπνοθεραπείας και NLP ( Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού) στο Cyprus Hypnosis, NLP & Life Coaching Institute.

Milton Erickson: Ο πατέρας της Σύγχρονης Υπνοθεραπείας και του NLP, λοιπόν; Αφού έθεσα την ερώτηση, θα σας δώσω και την απάντηση. Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει ούτε πατέρας ούτε μητέρα. Όλοι οι υπνωτιστές που ήρθαν πριν και μετά τον Erickson, έχουν προσθέσει σε αυτό το υπέροχο επάγγελμα. Ωστόσο, ο Erickson, 25 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ευρέως αναγνωρισμένους στο επάγγελμα.

Αυτό οφείλεται στο σημαντικό του έργο, καθώς και στην αποστολή που ανέλαβε, να κάνει τον υπνωτισμό να  αναγνωριστεί  από το ιατρικό κατεστημένο, ως μία έγκυρη μέθοδος θεραπείας. Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι, κάθε Υπνοθεραπευτής χρειάζεται να μελετήσει το έργο και τις τεχνικές του Erickson, γιατί είναι κάτι που θα τον κάνει πολύ καλύτερο θεραπευτή και θα του δώσει εργαλεία, ώστε να μπορεί να βοηθήσει περισσότερους πελάτες του.

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής NLP και Υπνοθεραπείας. Προσφέρει εκπαιδεύσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Για να μάθετε περισσότερα για το NLP και να εκπαιδευτείτε σε αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας.

Παρακαλώ μοιραστείτε! Ποτέ δεν ξέρετε ποιου τη ζωή μπορεί να αλλάξετε!
Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτησή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές.

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750