Πως να Ξεπεράσεις έναν χωρισμό

 
 

Πολλοί με ρωτάτε πως να ξεπεράσετε ένα χωρισμό, το ξέρω οτι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σε απορρίψουν! Συνήθως σε αιφνιδιάζει και γενικά δημιουργεί πλήγμα στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας. Έπειτα χρειάζεται να χωρίσετε τα πράγματά σας, να εξηγήσετε τι συνέβη στους φίλους σας και την ίδια στιγμή θα βλέπετε τρελά ερωτευμένα ζευγάρια όπου κι αν πάτε – θυμίζοντάς σας ακόμη περισσότερο ότι είστε μόνοι σας. Το να είσαι «χωρισμένος/η» μπορεί να κάνει τον κόσμο να φαίνεται σαν ένα σκληρό και άκαρδο μέρος, αλλά πρέπει να ανακάμψεις, να σταματήσεις να φοράς  παλιά παντελόνια και βρώμικα μπλουζάκια, ενώ πνίγεις τη δυστυχία σου σε κακές ταινίες και ανθυγιεινό φαγητό σε πακέτο, κάθε βράδυ. Για να σε βοηθήσουν να ανακάμψεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δες αυτές τις έξι συμβουλές για να ξεπεράσεις την απόρριψη.

1. Χρησιμοποιησε το δίκτυο υποστήριξής σας. 

Μπορείς να βασιστείς στους φίλους που θα είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι. Ας ελπίσουμε ότι δεν έκοψες ολες τις γέφυρες ενώ ήσουνα με τον/την πρώην σου, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψεις από την απόρριψη είναι να κάνεις έναν απολογισμό των ανθρώπων που είναι ακόμα στη ζωή σου και να απλώσεις το χέρι. Οι καλοί φίλοι θα σου δίνουν πάντα έναν ώμο για να στηριχτείς, θα σου αγοράσουν μπύρες και θα σε βοηθήσουν να πνίξεις τις λύπες σου και όταν θέλεις να βγεις έξω και να γνωρίσεις κάποια νέα σχέση θα έρθουν μαζί σου.

Ωστόσο, μερικές συμβουλές: Πρώτον, μην πιέζεις την τύχη σου. Οι φίλοι σου ζούσαν τη δική τους ζωή ενώ εσυ ήσουν απασχολημένος/η με την/τον πρώην σου. Ακριβώς επειδή έχεις τώρα όλον αυτόν τον επιπλέον χρόνο να αφιερώσεις δεν σημαίνει ότι το έχουν και αυτοί, οπότε φροντισε να μην  δημιουργήσεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες στην προσοχή τους. Δεν είναι δουλειά τους να είναι στη διάθεσή σου – μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης είναι να νιώθεις άνετα και πάλι μόνος/η.

Δεύτερον, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τον χωρισμό σου. Οι καλοί φίλοι σίγουρα θα σε προσέξουν στα πρώτα στάδια του χωρισμού σου, αλλά μην τους αναγκάσεις να μιλάτε συνέχεια για τη δυστυχία και την πληγωμένη υπερηφάνεια σου. Δείξε ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους και να είσαι χαρούμενη για τις θετικές τους εμπειρίες -είναι μια μεγάλη απόσπαση της προσοχής από ό,τι συμβαίνει στη δική σου ζωή

2. Ασχολήσου με το σώμα σου, 

Γίνε σωματικά δραστήρια. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να βάζουν επιπλέον κιλά όταν νιώθουν πολύ «άνετα» σε μια σχέση και η επιστροφή σε φόρμα θα σφίξει το σώμα σου αμέσως. Θα βελτιώσει επίσης την πρόσφατα καταπατημένη αυτοπεποίθησή σου και θα πλημμυρίσει το σώμα σου με φυσικές ορμόνες που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Η άσκηση παρέχει επίσης μια χρήσιμη απόσπαση της προσοχής.

Επίσης μια ισορροπημένη διατροφή θα σου δώσει ενέργεια για να διατηρήσεις τον νέο ενεργό τρόπο ζωής σου και μια συνειδητή προσπάθεια να τρώς καλύτερα. Η υγιεινή διατροφή θα έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της τόνωσης του πνεύματος μετά τον χωρισμό, κάτι που είναι απαραίτητο για να ανακτήσεις την ψυχραιμία σου και να ανακάμψεις συναισθηματικά.

3. Κλείσιμο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσεις μπροστά αφού χωρίσης είναι να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και να τους δώσεις την προσοχή που απαιτούν. Είναι καλό για τον ψυχισμό σου να αναλογιστείς τι συνέβη. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα συναισθήματα καθώς έρχονται, αντί να τα θάψεις -και ακούσια να ξαναβγούν στην επιφάνεια- στην επόμενη σχέση σου. Δώσε στον εαυτό σου έναν καθορισμένο χρόνο κάθε μέρα, ας πούμε 20 λεπτά έως μία ώρα, για να το κάνεις αυτό. Είτε το σκεφτείς στο μυαλό σου είτε το γράψεις σε χαρτί, άφησε τον εαυτό σου να αισθανθεί τον θυμό και την θλιψη, αναπολησε τις παλιες καλες μέρες ή σκέψου γιατί τα πράγματα δεν πήγαν καλά – αυτή θα είναι η καθορισμένη στιγμή σου για να κάνεις οποιαδήποτε συναισθηματική επεξεργασία χρειάζεται για να προχωρήσεις, γι’ αυτό αξιοποίησε την στο έπακρο.

4. Αλλαξε την ρουτίνα σου

Θυμάσαι όλα εκείνα τα πράγματα που ήθελες να δοκιμάσεις και που ο/η πρώην σου απλά δεν ήθελε; Τώρα που ο/η πρώην αγάπη σου είναι εκτός εικόνας, έχεις μια μεγάλη ευκαιρία να αγκαλιάσεις νέους ανθρώπους, μέρη και πράγματα. Ασχολησου με ένα χόμπι που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις, μπες σε έναν νέο κοινωνικό κύκλο, κάνε εγγραφή σε ένα γυμναστήριο. Το θέμα είναι να εμπλακείς σε δραστηριότητες που θα απολαύσεις, απομακρύνοντας το μυαλό σου από το παρελθόν και να είσαι στο παρόν. Εφόσον δεν έχεις σε κανέναν να δώσεις λογαριασμό εκτός από τον εαυτό σου, ασκησε την ελευθερία που έχεις. Αν θέλεις να κάθεσαι με το εσώρουχό σου παίζοντας βιντεοπαιχνίδια όλο το Σαββατοκύριακο ή με τις πυτζαμες να βλέπεις σειρές να κλαις και να τρως, έχεις αφήσει τον εαυτό σου, σταμάτα, φροντισε να έχεις ένα ισορροπημένο με θετικές, διεγερτικές συνήθειες πρόγραμμα.

5. Αφησε το παρελθόν στο παρελθόν

Να θυμάσαι, δεν χρειάζεται να ανακατεύεις τα πράγματα που σου θυμίζουν το παρελθόν. απλά κρύψε τα  από τα μάτια σου, από το μυαλό σου. Η ψυχολογική κάθαρση είναι πολύ πιο δύσκολη, απαιτεί καθημερινή προσοχή και (συχνά) κατάποση υπερηφάνειας. Δεν έχει νόημα, να τον/την παρακολουθείς στο Facebook ή να προσπαθείς να χακάρεις το email  του/της. Και σίγουρα δεν τηλεφωνείς ούτε στέλνεις μηνύματα. Αυτή η συμπεριφορά θα σε κρατήσει κολλημένο/η στο παρελθόν. Επικεντρωσου στη ζωή σου, γεμίζοντας το χρόνο σου με δραστηριότητες που μπορεί πραγματικά να σε κάνουν να νιώσεις καλά.

Τελικές σκέψεις

Η απόρριψη μπορεί να είναι ένα μεγάλο σοκ, και όσο εύκολο κι αν είναι να βουλιάζεις στη δυστυχία σου, αρχισε να φροντίζεις τον εαυτό σου το συντομότερο δυνατό. Ανακάλυψε τις θετικές πλευρές του χωρισμού και ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να σε φέρουν στο δρόμο της επιστροφής στην αυτοπεποίθηση και την ανάκαμψη. Ποιος ξέρει, ίσως σου αρέσει η νέα κατάσταση περισσότερο απο την προηγούμενη!

Επισης μην ξεχνας οτι μπορεις π,αντα να ζητησεις ψυχολογική βοήθεια και στήριξη, στην διάθεση σου με μεθοδους όπως Ψυχοθεραπεια, Υπνοθεραπεια, Συμβουλευτική να σε βοηθήσω.

Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Να ξέρεις ότι ολες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές. 

Μοιράσου αυτό το αρθρο, ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να το έχει ανάγκη, γράψε μου σχόλιο ή ερώτηση και ευχαρίστως να σου απαντήσω

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα  στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Ψυχοθεραπευτής (EAP), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (ΕΕΣ) πιστοποιημένος εκπαιδευτής Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), Coaching, Υπνοθεραπείας και Σεμιναρίων Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Κατέχει πτυχίο στην Εγκληματολογία και μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Υγείας. Είναι  πρόεδρος του Συνδέσμου Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από την ΑνΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου) και προσφέρει εταιρικές λύσεις και εκπαιδεύσεις. Προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο σε ατομικά ραντεβού όσο και σε ομαδικά χρησιμοποιώντας Γνωσιακή Συμβουλευτική Υπνοθεραπεία και Ν.Γ.Π μια Γνωστική – Πελατοκεντρική Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Στόχος του είναι κάθε πελάτης και μαθητής του να πάρει εφόδια, τεχνικές και γνώσεις για να αλλάξει την ζωή του. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα Tel: +357 70005750  Email: soleastrainingsolutions@gmail.com   Website: www.soleas.eu