Γιατί η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι σύντομη υπόθεση;

 
 

Η προσωπική ανάπτυξη, ή αλλιώς αυτοβελτίωση, προϋποθέτει ισόβια δέσμευση, και δεν αποτελεί μια ενασχόληση σύντομης διάρκειας που φέρνει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή.

Μια απλή και πολύ συχνή ερώτηση, ωστόσο περίπλοκη στην εξήγηση, είναι η εξής: «Τι είναι η προσωπική ανάπτυξη;».

Καταρχάς, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως η προσωπική ανάπτυξη, ή αλλιώς αυτοβελτίωση, προϋποθέτει ισόβια δέσμευση, και δεν αποτελεί μια ενασχόληση σύντομης διάρκειας που φέρνει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή.

Από τη στιγμή που παύουμε να ασχολούμαστε με την αυτοβελτίωσή μας, σταματάμε να αναπτυσσόμαστε και αρχίζουμε αμφισβητούμε την αξία μας ως άνθρωποι. Για τον Jim Rohn η προσωπική ανάπτυξη διακρίνεται σε τρία μέρη, την πνευματική, τη σωματική και την ψυχική. Ο άνθρωπος είναι πνεύμα με ψυχή που κατοικεί σε ένα σώμα.

Η σωστή ανάπτυξη προϋποθέτει ισορροπημένη ανάπτυξη και των τριών μερών. Άνιση ανάπτυξη ενός εκ των μερών καθιστά το άτομο ετεροβαρές και ως εκ τούτου ανίκανο να επιτύχει στη ζωή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wikipedia, η προσωπική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως βελτιώνοντας τη συνειδητότητα και την προσωπική μας ταυτότητα, αλλά και διευρύνοντας τις ικανότητες και τα ταλέντα μας.

Επίσης, επενδύοντας στην απόκτηση εφοδίων, που θα διευκολύνουν την απασχολησιμότητά μας. Τέλος, καλυτερεύοντας την ποιότητα ζωή μας και επιδιώκοντας την ολοκλήρωση των προσδοκιών μας.

Η αυτοβελτίωση σχετίζεται με την κατανόηση του κόσμου και του περιβάλλοντος, την ερμηνεία της πραγματικότητας και τον προσδιορισμό του σκοπού της ζωής μας. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τα θετικά χαρακτηριστικά μας και να τολμήσουμε τα βήματα, που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία. Κύριος σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας σε απόλυτη αρμονία με το Θεό και τους γύρω μας.

Βασικό εργαλείο για την επιτυχή προσωπική ανάπτυξη είναι η γνώση. Δεν αναφερόμαστε, ωστόσο, στις σχολικές και πανεπιστημιακές γνώσεις. Πρόκειται για πνευματική γνώση, σχετικά με το ποιος είναι ο Θεός, ποια είναι η σχέση μας μαζί του, τι είναι η πίστη και πώς λειτουργεί. Επίσης, σχετίζεται με τη γνώση του νου, δηλαδή πώς λειτουργεί το μυαλό, από ποιους νόμους διέπεται, πώς παίρνονται οι αποφάσεις και πώς «προγραμματίζουμε» το μυαλό μας ώστε να διαμορφώσει υποσυνείδητες συνήθειες.

Τέλος, πρόκειται για τη γνώση του σώματος, του εξωτερικού περιβάλλοντος και του φυσικού κόσμου. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι σωματικές μας ικανότητες και παράλληλα ποιοι οι σωματικοί μας περιορισμοί. Όσοι επιθυμούν την προσωπική ανάπτυξη επενδύουν στην αυτό-εκπαίδευση, στην ιδιωτική μελέτη, που δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή τους πορεία, αλλά αποτελεί δια βίου μάθηση.

Ίσως αυτό εξηγεί και το ότι σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg, δεν αποφοίτησαν από κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο, στην προκειμένη το Harvard, αλλά η τεράστια επιτυχία τους οφείλεται στη συνεχή προσπάθειά τους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

Η απόκτηση ενός διδακτορικού διπλώματος, που φανερώνει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, δεν συνεπάγεται υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς αυτή προϋποθέτει την αυτό-ανάπτυξη, γι’ αυτό το λόγο ένας τέτοιος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από αρνητική στάση ζωής, κακές ανθρώπινες σχέσεις και μειωμένο επίπεδο προσωπικής επιτυχίας.

Αντιθέτως, ένα άτομο με λιγότερες ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μπορεί να εξελίξει την προσωπικότητά του σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταφέρει να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Εκτός από το εργαλείο της γνώσης, στο δρόμο προς την προσωπική ανάπτυξη βοηθός είναι η ικανότητα να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης για την πορεία της ζωής.

Οι τεχνικές για την κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων παρέχονται στα μαθήματα Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα της αυτοβελτίωσης και του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750