Κατανοήστε τους άλλους με NLP

 
 

Σε κάθε περίπτωση φιλτράρουμε το τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας, με βάση τις προσωπικές μας εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τις πεποιθήσεις , τις αξίες μας και πολλά άλλα ασυνείδητα φίλτρα (Meta Programs) αφού φιλτράρουμε ένα γεγονός, παραμορφώνουμε αυτόματα, διαγράφουμε και γενικεύουμε αυτόματα για να το κατανοήσουμε. Αυτό είναι  γνωστό ως το μοντέλο του κόσμου μας (ο χάρτης μας).

Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος εξηγεί γιατί εσείς και ο καλύτερος φίλος σας μπορείτε να έχετε πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το ίδιο ακριβώς πράγμα – διότι το φιλτράρατε διαφορετικά.

Όλα όσα κάνουμε, κάθε συμπεριφορά που έχουμε, κάθε απόφαση που παίρνουμε  και ό, τι λέμε βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία φιλτραρίσματος. Είναι κατανοητό ότι η πλειοψηφία των φίλτρων μας  δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φάσματος Αποτύπωσης. Σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό Ψυχολόγο, Dr. Morris Massey, μεταξύ των ηλικιών 0-7 είναι η Φάση Αποτύπωσης όπου έχουμε πολύ λίγα φίλτρα στη θέση μας και αρχίζουμε να δημιουργούμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες  και διάφορα άλλα προγράμματα βασισμένα στους ανθρώπους, το περιβάλλον και τις συνθήκες γύρω μας. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου δημιουργείται η πλειοψηφία των φίλτρων μας.

Αν έχω έναν φίλο που είναι πολύ προσκολλημένος και θέλει να άρχετε σε επικοινωνία μαζί μου σε μια περισσότερο από το κανονικό βάση,  κάνοντας μερικές ερωτήσεις και μερικές παρατηρήσεις μπορεί να αναγνωρίσω ότι αυτός ο φίλος έχει το φόβο της εγκατάλειψης. Τώρα, ίσως δεν ξέρω γιατί και  δεν είναι σημαντικό (ακόμα κι αν θέλω να το ξέρω!). Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μπορώ να καταλάβω ότι αυτός είναι ένας πραγματικός φόβος για τον φίλο μου και μπορώ να είμαι ακόμα καλύτερος φίλος αν θέλω, σεβόμενος την ανάγκη του να είμαι μαζί του.

Το NLP θα σας προσφέρει πολλά εργαλεία για να κατανοήσετε κάθε πτυχή του Μοντέλου του Κόσμου ενός άλλου προσώπου. Θα μάθετε τεχνικές ακρόασης, παρατήρησης και αμφισβήτησης που θα σας επιτρέψουν να εντοπίσετε τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τις συνήθειες και τα ασυνείδητα πρότυπα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών ενός ατόμου. Με αρκετή εμπειρία, θα είστε σε θέση να καταλάβετε περισσότερα για ένα άτομο σε 30 δευτερόλεπτα παρατήρησης από ότι τώρα μετά από μέρες γνωριμίας.

Όταν μπορείτε να καταλάβετε κάποιον με πιο γρηγορότερο τρόπο, μπορείτε όχι μόνο να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά με αυτό το άτομο, αλλά η  σχέση γίνεται βαθύτερη και ισχυρότερη. Αυτή η κατανόηση των άλλων θα σας βοηθήσει να σεβαστείτε πραγματικά το πρότυπο του κόσμου του κάθε ανθρώπου που αποφασίζετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Πρόγραμμα Συμβούλου NLP Practitioner Λευκωσία και Αθήνα 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε κάθε στόχο σας.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων NLP- Coaching, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750