Η σημασία της τελετουργίας στον αθλητισμό

 
 

Ως Coach βοηθώ πολλές φορές αθλητές να βελτιώσουν την απόδοση τους και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο άθλημα τους. Μια τεχνική που χρησιμοποιώ είναι η δημιουργία τελετουργικού πριν ή κατά την διάρκεια του αγώνα. Ένα παράδειγμα τελετουργικού που χρησιμοποιείτε στον ομαδικό αθλητισμό είναι ο χορός HAKA των ομάδων τις Νέας Ζηλανδίας.

Είναι ένας  τελετουργικός χορός των ιθαγενών Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Τα ΗΑΚΑ είχαν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους και να εμψυχώσουν τους πολεμιστές πριν τη μάχη. Οι χορευτές πηδούσαν ψηλά στο αέρα, μούγκριζαν, γούρλωναν τα μάτια και επιδείκνυαν τη δύναμή τους….

Αυτόν των πολεμικό τελετουργικό χορό χρησιμοποιούν στο σήμερα οι ομάδες τις Νέας Ζηλανδίας για να εμψυχώνονται οι παίχτες τους και να τρομοκρατούνται οι αντίπαλοι. Δεστε στο ποιο κάτω βίντεο πως αντέδρασε η εθνική ομάδα τις Γαλλίας όταν οι παίχτες τις Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησαν τον ΗΑΚΑ

https://www.youtube.com/watch?v=yiKFYTFJ_kw

Το 2014 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ οι Τούρκοι έφυγαν από το γήπεδο πριν ξεκινήσουν οι Νεοζηλανδοί τον ΗΑΚΑ και ο ομοσπονδιακός προπονητής των Τούρκων Εργκίν Αταμάν δήλωσε: ¨ ήθελα να κρατήσω την ομάδα συγκεντρωμένη αφού ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς….. ¨ ήξερε δηλαδή πόσο θα επηρέαζε τους παίχτες του ο τελετουργικός χορός και ήθελε να το αποφύγει.

Είτε το άθλημα σας είναι ομαδικό είτε ατομικό η δημιουργία τελετουργίας έστω και αν αυτό είναι μια κίνηση ή μια λέξη που να συνδέεται με αυτά που θέλεις να νιώθεις εκείνη την στιγμή είναι πολύ σημαντική.

Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει με τεχνικές NLP (Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού) και Coaching.

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν οι στίχοι ενός ΗΑΚΑ

ΗΑΚΑ Στίχοι

Uma tiraha

Φούσκωσε το στήθος

Turi whatia

Λύγισε τα γόνατα

Hope whai ake

Άφησε τους γοφούς να ακολουθήσουν

Waewae takahia kia kino

Χτύπησε τα πόδια στο έδαφος όσο πιο δυνατά μπορείς

Ka mate! Ka mate!

Είναι θάνατος! Είναι θάνατος!

Ka ora! Ka ora!

Είναι ζωή! Είναι ζωή!

Tenei Te Tangata Puhuru huru

Αυτός είναι ο τριχωτός αρχηγός

Nana nei tiki mai

Που έφερε τον ήλιο

Whakawhiti t era

Και τον έκανε να λάμψει ξανά

A upa ne ka up ane

Ένα βήμα προς τα πάνω, κι άλλο βήμα προς τα πάνω

Upane, kaupane

Ένα βήμα προς τα πάνω

White te ra

Ο ήλιος λάμπει…

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε κάθε στόχο σας.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750