Πώς να Χτίσετε και να Διατηρήσετε Rapport. Του Χαράλαμπου Σολέα

 
 

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρή και άμεση επίδραση σε εσάς -είτε για καλό, είτε για κακό. Τι είναι αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν σχέσεις; Είναι απλώς φυσική χημεία, ή κάτι άλλο που μπορεί να διδαχθεί και να εξασκηθεί; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Το Rapport (Όρος του Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού) είναι η σύνδεση μεταξύ εσάς και ενός άλλου ατόμου, ή εσάς και μίας ομάδας ατόμων. Είναι όταν μπορείτε να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου ατόμου και να μπορείτε να αναπτύξετε μια δυνατή σύνδεση με αυτόν γρήγορα.

Θα έχετε δει λέκτορες, κωμικούς και άλλους να χτίζουν μία δυνατή σύνδεση με ένα ολόκληρο ακροατήριο. Ίσως πάλι να έχετε βιώσει μία καλή σχέση με ένα πωλητή και χαλαρώνοντας σε αυτήν την σχέση, να το βρήκατε πολύ πιο εύκολο να πάρετε την απόφαση να αγοράσετε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρή και άμεση επίδραση σε εσάς -είτε για καλό, είτε για κακό. Τι γίνεται με τους πολιτικούς και τους ηθοποιούς, τους ανθρώπους των πωλήσεων και τους χαρισματικούς ανθρώπους που συναντάτε;

Τι είναι αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν σχέσεις; Είναι απλώς φυσική χημεία, ή κάτι άλλο; Ώρες-ώρες δουλειάς, επαγγελματίες όπως οι πολιτικοί, μαθαίνουν να χτίζουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους.

Το Rapport είναι ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους το NLP ασχολήθηκε και εντυπωσίασε καθώς αναπτύχθηκε. Οι θεραπευτές που μελέτησαν νωρίς το NLP, είχαν ικανότητες να χτίζουν rapport πολύ γρήγορα. Είχαν όμως και πολύ διαφορετικά στυλ -τουλάχιστον είχαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις και προσωπικότητες!

 Όπως θα έχετε μάθει, το NLP δεν ικανοποιείται κοιτάζοντας απλά την επιφάνεια. Μοντελοποιεί, αναλύει και βρίσκει τα ενεργά συστατικά που κάνει κάτι επιτυχημένο. Αυτό είναι που θα μάθετε σε μία εκπαίδευση NLP Practitioner: τα ενεργά συστατικά του rapport -τα συστατικά που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες σε πολλούς τομείς της ζωής, για να πουλήσουν, να οδηγήσουν, ακόμη και να θεραπεύσουν άλλους.

Το πρώτο μάθημα για το Rapport , όπως και για άλλες δεξιότητες NLP, είναι η ευελιξία. Αν θέλετε να προκαλείτε το ενδιαφέρον στους ανθρώπους και να δημιουργείτε σχέσεις με αυτούς, δεν πρέπει να είστε ντροπαλοί.

Αν θέλετε να έχετε μία δυναμική προσωπικότητα, δεν πρέπει να νιώθετε αδύναμοι. Αν θέλετε να μπορείτε να μιλάτε από καρδιάς για το όραμά σας, δεν πρέπει να δυσκολεύεστε να το εκφράσετε. Σε αυτά και σε ότι αλλά εσείς θέλετε να καταφέρετε με τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, θα σας βοηθήσει το Rapport!

Αυτό που το NLP έχει ανακαλύψει σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ξεπερνά τις προηγούμενες προσπάθειες για οικοδόμηση σχέσεων, με ένα κατάλογο χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Εκείνοι οι τρόποι δεν ήταν ευέλικτοι -ήταν μία προσέγγιση, όπως ένα βιβλίο μαγειρικής.

Ένας σεφ δεν είναι κολλημένος σε ένα βιβλίο μαγειρικής. Το δεύτερο μάθημα στο rapport είναι η συνειδητή εφαρμογή -κάτι που δεν είναι απλώς δώρο ή σύμπτωση, είναι δεξιοτεχνία. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι ένα φυσικό πράγμα, μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να δημιουργούν εσκεμμένα σχέσεις.

Αυτό που λέμε στο NLP, είναι ότι αν ενδιαφέρεστε για την αποστολή σας στη ζωή και αν ενδιαφέρεστε για τις αξίες σας, τότε έχετε την ευθύνη να μάθετε να δημιουργείτε και σχέσεις. Το Rapport είναι μέρος της αποστολής σας.

Μπορεί να εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι είναι αρκετά τεχνικό, αλλά και πολύ σημαντικό. Μοιάζει λίγο σαν ένας σεφ που ετοιμάζει έτοιμες συνταγές και κάποια στιγμή αναδύεται μέσα από αυτό η ικανότητα του να φτιάχνει δίκες του συνταγές, χωρίς να γνωρίζει πότε απέκτησε αυτήν την ικανότητα.

Η δημιουργία και η υλοποίηση των στόχων σας έρχεται μέσα από την εκμάθηση του NLP. Περισσότερα για τα μαθήματα NLP, Κύπρος, Αθήνα

Χαράλαμπος Σολέας

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750, ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Coach), Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής (NLP Trainer) και Life Coach Trainer. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Soleas Training Solutions Ltd. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και Προσωπική Ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε άτομα και εταιρείες, προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάροφαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα στο τηλέφωνο 70005750