9 Βήματα για Θέσπιση και Τήρηση Στόχων

 
 

Είναι γεγονός ότι οι στόχοι αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας και της προσωπικής μας ευημερίας. Δεν υπόσχονται. Οδηγούν. Οδηγούν, αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι σε αυτούς και φυσικά αποτοξινωμένοι από το φόβο και την ανασφάλεια της αποτυχίας. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο φόβος την πυροδοτεί (την ανασφάλεια της αποτυχίας) και… είμαστε πιο δυνατοί από αυτόν! Για πολλούς ανθρώπους, το να έχουν ένα χάρτη για το μέλλον, είναι βασικό στοιχείο για την ευημερία και την επιτυχία τους, ωστόσο το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι επιλέγουν να μην τον δημιουργούν.

Ο «χάρτης» για το μέλλον είναι οι στόχοι μας και φυσικά οι τρόποι που μας οδηγούν στην επίτευξή τους. Σε περίπτωση λοιπόν που… κινήστε στη ζωή χωρίς πυξίδα, ήρθε η ώρα να μάθετε την απεριόριστη χρησιμότητα του καθορισμού στόχων!

Η επίτευξη των στόχων που εμείς οι ίδιοι ορίζουμε για εμάς παράγει τη γνωστή ανά τον κόσμο ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τα συναισθήματα της ευχαρίστησης. Η ντοπαμίνη είναι και αυτή που ενεργοποιεί τα νευρικά κυκλώματα που μας κάνουν να προχωρήσουμε σε νέες προκλήσεις.

Οι στόχοι προσφέρουν εστίαση. Χωρίς καθοδηγητικό όραμα ή σχέδιο, οι άνθρωποι τείνουν να παρασύρονται, να ξεχνιούνται, ή απλά να οδεύουν στον κόσμο και την καθημερινότητά τους χωρίς την απαραίτητη «πυξίδα» που πιο πάνω αναφέραμε. Οι στόχοι επίσης παρέχουν ένα μέτρο μέτρησης για την πρόοδο.

Ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμηση, ενώ πάνω απ ‘όλα αυξάνουν τη δέσμευση και ταυτόχρονα, την πιθανότητα να επιτύχετε ότι θέλατε να κατακτήσετε, άρα και… την παραγωγή ντοπαμίνης! Ίσως δε μοιάζει τόσο καλή ιδέα να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πάντα ταυτόχρονα, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε εδώ και τώρα να θέσετε στόχους σε κάθε μα κάθε τομέα της ζωής σας.

Από το τι ρούχα θέλετε να φοράτε μέχρι τι δουλειά θέλετε να κάνετε! Ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ακριβώς για αυτό το λόγο το πρώτο σας μικρό βήμα, στο μαγικό κόσμο των στόχων είναι το άλφα και το ωμέγα.

Αν λοιπόν ξεκινάμε το μακρύ ταξίδι μιας νέας σταδιοδρομίας στα μέσα της ζωής, ή αν τελικά αποφασίσουμε να οργανώσουμε εκείνο το ντουλάπι, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε στο κίνητρο για να κάνουμε εκείνο το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση… Ο καθορισμός στόχων από την άλλη, είναι από μόνος του ένα κίνητρο.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες τεχνικές/ δοκιμασμένοι τρόποι με τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε να κινείστε προς την κατεύθυνσης επίτευξης των στόχων σας, διατηρώντας την αποφασιστικότητά σας, όταν οι «αντιστάσεις» μέσα σας προσπαθούν να σας… λοξοδρομήσουν.

1. Γράψτε τους στόχους σας 

Αναμφίβολα, το να γράψετε τι πρόκειται να κάνετε, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Η καταγραφή στόχων σας εμποδίζει να αφήσετε τους στόχους σας ασαφείς και τους κάνει πιο συγκεκριμένους, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και άκρως βοηθητικό ως προς την υλοποίησή τους. Χρησιμοποιήστε ρήματα δράσης και όχι παθητικά.

Αφήστε τους στόχους σας να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Καθορίστε τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης. Καταγράψτε επίσης, ποια θα είναι η ανταμοιβή σας για την επίτευξη του στόχου και παραμείνετε προσηλωμένοι.

 Στη συνέχεια, κάντε μια σύμβαση με τον εαυτό σας, να τους διαβάζετε κάθε πρωί και βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε περισσότερο αφοσιωμένοι στους στόχους σας, με κάθε μέρα που περνά.

2. Κάντε μια λίστα με τα πιθανά εμπόδια 

Σκεφτείτε τα πάντα που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο σας.

Στη συνέχεια, αποφασίστε τι μπορείτε να κάνετε για κάθε εμπόδιο, σχεδιάζοντας ένα πλάνο προκειμένου να μειώσετε την επιρροή του κάθε εμποδίου και να αυξήσετε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου σας!

3.  Αναφέρετε τα οφέλη από την επίτευξη του στόχου σας

Το να γνωρίζετε ακριβώς τι θα κερδίσετε από την επίτευξη του στόχου σας, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Για παράδειγμα, «Κρατώντας τα καθημερινά μου έξοδα ισορροπημένα, θα έχω περισσότερα χρήματα για τα Σαββατοκύριακα». «Περπατώντας ένα χιλιόμετρο κάθε πρωί, θα ενισχυθεί η συγκέντρωσή μου στη δουλειά» και πάει λέγοντας…

4. Προσδιορίστε τα βήματα σας. 

Αναλύστε τα περίπλοκα σχέδια, σε απλοποιημένα κομμάτια που μπορούν να είναι διαχειρίσημα. Γίνετε όσο πιο συγκεκριμένοι σε αυτό που θέλετε να καταφέρετε, αποφασίζοντας τι θα κάνετε πρώτα και πότε. Είναι σημαντικό να οριοθετείτε τα βήματά σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε βήμα μπορεί ναι μεν να είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό και έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Στη συνέχεια, γράψτε τα στο ημερολόγιό σας και διαβάζετέ τα σταθερά!

5. Μάθετε ό,τι χρειάζεται να μάθετε 

Σε περίπτωση που οι πληροφορίες, ή οι δεξιότητες σας σας κρατούν μακριά από την επίτευξη των στόχων σας, καθορίστε τρόπους για να συμπληρώσετε τα όποια κενά, ενσωματώνοντάς τα στο σχέδιο δράσης σας. Να είστε πρόθυμοι να μελετήσετε και να εργαστείτε σκληρά για να επιτύχετε τους στόχους σας! Σκεφτείτε πόσος χρόνος και προσπάθεια θα χρειαστεί και αναρωτηθείτε εάν είστε πραγματικά πρόθυμοι να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο. Μη ξεχνάτε πως είναι καλύτερο να προσαρμόσετε τους στόχους σας, ή το χρονοδιάγραμμά σας, από το να προχωρήσετε με ένα σχέδιο που δεν είναι ρεαλιστικό…

6. Δεχτείτε τη βοήθεια άλλων 

Βρείτε κάποιον συνεργάτη, ή φίλο με τον οποίο έχετε έναν κοινό στόχο. Αυτός ο κάποιος μπορεί να πηγαίνει στο γυμναστήριο μαζί σας, ή να θέλει επίσης να σταματήσει το κάπνισμα και να ξεκινήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, π.χ. Ένας συνεργάτης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δεσμευμένοι και παρακινημένοι!

Αναζητήστε μοντέλα ρόλων -άτομα που έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους που επιδιώκετε να επιτύχετε. Ζητήστε τους συμβουλές και προτάσεις χωρίς ντροπές και εμπνευστείτε. Βρείτε πώς εκείνοι πήγαν εκεί που είναι και ενσωματώστε όσα μαθαίνετε στο σχέδιό σας. Στο NLP αυτό το λέμε Τεχνική Μοντελοποίησης.

7.  Οραματιστείτε τον εαυτό σας να έχει πετύχει κάθε στόχο σας 

Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργείτε την ώρα που «διεκδικείτε» το στόχο σαν να τον έχετε ήδη πετύχει. Όσο πιο πραγματική μπορείτε να κάνετε την απεικόνισή σας, τόσο το καλύτερο. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, οραματιστείτε και γράψτε τις εμπειρίες σας αργότερα. Πάρτε περιοδικά και κόψτε τις εικόνες που αντιπροσωπεύουν το στόχο σας!

Δε φαντάζεστε πόσο εμπνευστικό είναι αυτό και πόσο θα σας βοηθήσει… Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα κολάζ εικόνων και βάλτε το κάπου να το βλέπετε. Περιγράψτε με όσες πιο πολλές λεπτομέρειες την ιδανική σας ζωή στο μέλλον. Γράψτε μερικές παραγράφους που περιγράφουν τί έχετε επιτύχει και πώς η ζωή σας είναι καλύτερη ως αποτέλεσμα. Σιγά σιγά θα δείτε πως όλα θα οδηγούν σε αυτό που έχετε ονειρευτεί!

8.  Οργανωθείτε 

Όταν είστε προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, αισθάνεστε καλύτερα για την ικανότητά σας να επιτύχετε τους στόχους σας. Η ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες από την άλλη, αποσυντονίζει. Ρυθμίστε ένα σύστημα αρχειοθέτησης, ξεχωρίστε τα ρούχα σας για την προπόνηση, χρησιμοποιήστε το σημειωματάριο σας για να γράψετε το καθετί που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα. Εν ολίγοις… Οργανωθείτε!

9.  Να ανταμείβετε τον εαυτό σας σε κάθε βήμα 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθάνεται καλά για την πρόοδο που έχει κάνει. Το αξίζει! Φροντίστε τον πρακτικά με ανταμοιβές. Αυτό θα του δώσει ώθηση καθώς ολοκληρώνει κάθε βήμα στο δρόμο του προς την επιτυχία!

 Αυτές οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κάτι μικρό όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο, ή κάτι πιο μεγάλο όπως ένα ταξίδι -εσείς αποφασίζετε! Σημασία έχει να το τηρείτε αυτό και να μη ξεχνάτε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό!

 Ως Σύμβουλος Ζωής και Επιτυχίας (Coach), έχω κάνει στόχο ζωής να βοηθώ τους ανθρώπους να επιτυγχάνουν τους δικούς τους στόχους, είτε αυτοί είναι να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, να πάρουν προαγωγή, να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, είτε είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη σχέση, να βελτιώσουν την υπάρχουσα σχέση τους, να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή κ.ο.κ.

Έχω γνωρίσει και έχω βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους στα τόσα χρόνια που προσφέρω υπηρεσίες συμβουλευτικής και έχω αναγνωρίσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ό,τι χρειάζονται για να φέρουν στην ζωή τους αυτά που θέλουν. Τώρα, είναι η δική σας σειρά να τα επιτύχετε. Εγώ είμαι εδώ να σας βοηθήσω σε αυτήν την πορεία σας.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750, ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Coach), Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής (NLP Trainer) και Life Coach Trainer. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Soleas Training Solutions Ltd. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε άτομα και εταιρείες, προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάροφαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750