Είσαι Πιο Δυνατός Από τους Φόβους σου, Απλά Ποτέ δε στο Είπαν

 
 

Φόβος… το μεγαλύτερο τριπάκι του μυαλού, η μεγαλύτερη πλάνη. Θαρρεί κανείς πως ολόκληρη η κοινωνία χτίστηκε γύρω από το γκρίζο πέπλο του και εμείς σα σωστές «μαριονέτες», οφείλουμε να χτυπάμε παλαμάκια και να βηματίζουμε γοργά στο ρυθμό του. Παρατηρείστε αλήθεια πως είναι φτιαγμένα όλα αυτά. Ο κόσμος μας, τα σπίτια, το οξυγόνο μας.

Το 70% των διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, σχεδόν όλες οι κινηματογραφικές ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια φλερτάρουν με το φόβο. Το ίδιο κάνουν και η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση, οι ληστείες, η ανεργία, η διαφθορά, οι παρακολουθήσεις, οι αρχές που δεν υπάρχουν, ωστόσο προστατεύουν τους ληστές και τους κομπιναδόρους ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τους εύκολους στόχους και φυσικά η ιστορία συνεχίζεται…

Όλα μας υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο ανασφαλείς είμαστε, ή πόσο ανασφαλείς θα έπρεπε να νιώθουμε και όλα αυτά εξίσου οδηγούν μαζί στον κυριότερο φόβο όλων, στο «χτύπημα κάτω από τη μέση», στο φόβο της αποτυχίας. Γιατί άραγε ο «φόβος της αποτυχίας» να είναι ο μεγαλύτερος; Ο πιο βαθύς; Έχει τις ρίζες του στην αυταξία μας. Όσο περισσότερο τρέμουμε μια ενδεχόμενη αποτυχία, τόσο πιο πολύ ο φόβος μέσα μας ψιθυρίζει «Δεν είσαι αρκετός για να το καταφέρεις αυτό…», «Είσαι αδύναμος…», «Είσαι ΛΙΓΟΣ!»

Ο φόβος της αποτυχίας συνδέεται άρρηκτα εξίσου με το φόβο της απόρριψης και το οξύμωρο της υπόθεσης που τίθεται έχει ως εξής: Αφού γνωρίζουμε καλά πως γινόμαστε ό,τι σκεπτόμαστε, τότε γιατί δε σκεπτόμαστε διαρκώς την επιτυχία; Φυσικά και υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα αν αναρωτιέστε και η απάντηση αυτή συνδέεται άμεσα με δύο πράγματα: 1) Σε τι ερεθίσματα είμαστε εκτεθειμένοι 2) Πως εμείς οι ίδιοι προγραμματίζουμε και κατευθύνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο αρνητικού προγραμματισμού. Βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε αρνητικά ερεθίσματα. Ο ίδιος αυτός προγραμματισμός είναι που μας δημιουργεί φόβο. Αυτός ο φόβος λοιπόν είναι που δημιουργεί το ψυχισμό μας και φυσικά εμπλέκεται απόλυτα στη ζωή μας, μιας και μας εμποδίζει να ακμάσουμε. Να εξελιχθούμε. Σκεφτείτε όμως το εξής. Η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και είναι λογικό. Δε γίνεται διαρκώς να πετυχαίνουμε σε όλα.

Η μεγαλύτερη αποτυχία άλλωστε είναι εκείνη που συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας. Αν αντικαταστήσετε τις λέξεις «απέτυχα» με τις λέξεις «αυτό που έμαθα και δε θα το επαναλάβω είναι…», θα δείτε και μόνοι σας πόσο μειώνεται αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσατε αποτυχία. Με την πάροδο του χρόνου έμαθα δυο πράγματα σχετικά με τις αποτυχίες μου: (1) Να μαθαίνω από αυτές ή (2) Να τις αγνοώ!

Οι φόβοι που δημιουργούνται μέσα από τους εξωγενείς παράγοντες πάντα θα προσπαθούν να «χτυπήσουν» το ηθικό σας, προκαλώντας τους εσωτερικούς σας φόβους. Η δική σας αντίδραση στους εσωτερικούς φόβους τώρα είναι αυτή που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια… δεν έχει και τόση σημασία τελικά αυτό που σας συμβαίνει, αλλά τι κάνετε εσείς με αυτό που σας συμβαίνει.

Είναι καλό να έχετε πάντα στο μυαλό σας το εξής. Η αποτυχία υλοποιείται μόνο όταν και αν εσείς οι ίδιοι αποφασίσετε να τα παρατήσετε. Αποφασίστε τώρα τι θέλετε να έχετε στη ζωή σας και πιστέψτε το σα να το έχετε ήδη καταφέρει! Δώστε όλη σας την προσοχή στους στόχους σας, ώστε να μην υπάρχει χώρος για φόβους και θα δείτε πόσο απλά και αβίαστα θα ξεκινήσετε να αισθάνεστε πραγματική ευτυχία και πληρότητα στη ζωή σας.

Αν από την άλλη, βρίσκετε τον εαυτό σας να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει φόβους, ανασφάλειες και θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του, τότε η Συμβουλευτική Ζωής (Coaching) μπορεί να σας βοηθήσει. Επικοινωνήστε μαζί μου για ένα ραντεβού και σίγουρα θα βρείτε λύσεις και τρόπους να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο και δυσκολία στην ζωή σας!

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750